המאמר הזה מיועד לשני סוגים של אנשים, או לשתי דרכי פעולה. יש את מי שמחפש הכנסה נוספת על הכנסתו הראשית ולעומתו יש את מי שרוצה ממש להתחיל פעילות אינטרנטית מהבית. ההבדל בין שתי הגישות הוא גדול ובכל אחד מהם צריך יהיה לחשוב על כמה נקודות לפני שמפשילים את שרוולי הפיג'מה ויוצאים לדרך הארוכה אל השולחן הגדול במטבח… הקיצר, רוצים לעבוד מהבית? הנה כמה נקודות לחשוב עליהן לפני הכל:
- אם אתם מתכננים לעסוק בנושא ברצינות, טוב תעשו אם כבר תפתחו תיק עוסק פטור או אפילו עוסק מורשה. כך תוכלו לקזז גם הוצאות שיש לכם ליצירת ההכנסה. בעיקרון, אם אתם ממש מתכננים להתפרנס מהפעילות, עוסק מורשה עדיף בעיקר מכיוון שניתן להתקזז גם על המע"מ. זכרו שהכנסה לא מדווחת איננה חוקית. אולי תצליחו להעביר כמה גרושים שאתם מקבלים פה ושם על מכירת תמונות או משהו כזה, אבל מעבר לכך כדאי לעשות את הדברים באופן מסודר. אם הפעילות שלכם ממש מצומצמת התחילו עם עוסק פטור ותצמחו משם. יש בזה אפילו משהו מאתגר – להגיע לרף ההכנסות העליון של העוסק הפטור בו תהיו חייבים לעבור לעוסק מורשה (נמצא בערך ב100K מחזור שנתי לפני הוצאות – בהחלט יעד אפשרי).
- ראיתם את הסרט הניצוץ (the shining)? אני לא רוצה להרוס למי שלא צפה, אבל זה מה שיכול לקרות כשעובדים רק מהבית… דאגו ליצור לכם איזושהי סביבה או מסגרת בה אתם פוגשים קולגות או אנשים מתחומים מקבילים. זה מאד קשה להיות ספון כל היום בבית ולהתנתק לגמרי מקשרי עבודה עם אנשים אמיתיים. אם זה לא עבד לג'ק ניקולסון, זה יכול לקרות גם לכם. ההמלצה הזו כמובן רלוונטית למי שמתעתד לא לעבוד יותר במשרה 'אמיתית'. לעבודה מהבית יש הרבה יתרונות, חשוב גם להכיר בחסרונות ולהתכונן אליהם.
- משמעת ברזל, מה ברזל? פלדה! זה מה שידרש מכם. אם הצלחתי להפחיד אתכם, אני שמח. יכול להיות שאתם לא הטיפוסים לעבודה עצמאית מהבית. יכול להיות גם שזה לא מתאים למי שאתם כרגע ותצטרכו קצת 'להבשיל' לזה. חשוב להיות כנים עם עצמנו כאן ולדעת בפני מה אנחנו עומדים. הבעיה בעבודה עצמאית מהבית היא שחריגה מיעד שאנחנו מציבים לעצמנו לא תוביל לבעיה משמעותית בטווח הקצר. במקום עבודה יש לנו בוסים וקולגות שמציבים לנו יעדים ומגיבים לא טוב אם פישלנו. בעבודה מהבית יש עדיין יעדים ולוחות זמנים אבל גם יותר מקום לגמישות. היכולת להנות מהגמישות של עבודה מהבית ועדיין לעמוד ביעדים שהצבנו לעצמנו היא המפתח להכל.
- קבעו לכם תכנית עבודה והרגלים. זה מתקשר לנקודה האחרונה. הדרך להתמודד עם הגמישות והדחיינות היא קביעת הרגלים ולוחות זמנים קבועים. אני מאד ממליץ לקבוע שעות עבודה קבועות כמה שניתן, וסדר יום מתוכנן שבוע מראש. כן, מה ששמעתם. אני לא אומר שאתם צריכים לתכנן שבוע מראש איזה מייל לשלוח או מתי לעשות פיפי. הכוונה היא ליצור תכנית עבודה שתהווה בסיס. בגדול זה עובד כך: אתם מגדירים יעדים תקופתיים, נניח שנתיים. מהם אתם גוזרים יעדים חודשיים ושבועיים ומפרקים את אותם יעדים למשימות. לכל משימה אתם מעריכים את הזמן הדרוש ומתי היא תתבצע. אם עשיתם את זה, יש לכם תכנית עבודה. אני כבר מזהיר, בהתחלה ההערכות שלכם יהיו שונות בהרבה מהמציאות, אח"כ זה משתפר.
אם תבינו את הנקודות הללו, תוכלו להינות מהיתרונות הרבים של עבודה מהבית. האמת שזה באמת קסום, לקבוע לעצמנו את הלו"ז, לעבוד ממקומות שונים (אפילו בעולם). התחום הזה של הכנסה אינטרנטית מציע מגוון אפשרויות רחב ומה שיפה הוא שתמיד נוספות עוד אפשרויות ועוד הזדמנויות. אני אמנה כאן כמה אפשרויות כאלו ומאד ממליץ להמשיך לחקור את אלו שנראות לכם אטרקטיביות.
עבודה מהבית, מה ניתן לעשות
תכניות שותפים
תכניות שותפים (affiliate programs) הן מעין שותפויות שמציעים אתרים שונים לכל מי ששולח תנועה שהמירה לקניה, קרי – לקוחות. הרעיון הוא מאד פשוט: נרשמים לתכנית ומקבלים קישור מזהה לאתר. אנחנו משתמשים באותו קישור למשל בבלוג שהקמנו. קוראים מהבלוג שיגיעו ויבצעו רכישה, יזכו אותנו באחוז עמלה מסויים.
ניתן לעבוד עם תכניות שותפים עם פוסטים במדיה חברתית או סרטונים באינטרנט. כמעט לכל אתר מכירות רציני יש תכנית שותפים. הדוגמא שקופצת מיד היא כמובן אמזון, אבל לא רק הוא. יש גם לbooking.com וגם לwallmart…
ישנם אתרים שמרכזים תכניות שותפים ומשווים ביניהן. זה המקום להתחיל בחיפוש אחר הזדמנויות שאולי מתאימות לכם. Clickbank הוא למשל אתר מרכז כזה. התכניות השונות נמדדות על פי פרמטרים שונים כאשר המרכזיים ביניהם הם אחוזי ההמרה, היקף רכישה ממוצעת וכמובן אחוז העמלה.
היופי בתכניות שותפים הוא שניתן להקים כל מיני נכסים אינטרנטים, לתפוס איזו נישה קטנה ולקבל הכנסות ממנה. רצוי לגשת בהתחלה לנושאים שקרובים לליבכם, עליהם תוכלו לייצר תוכן יחסית בקלות. יחד עם זאת תצטרכו גם לחשוב על תוכן אותו תוכלו לקדם בכדי לקבל תנועה כלשהי. דומאות לתוכן כזה הן מאמר על טיול שעשיתם בו אתם ממליצים על נותני שירות כגון מסעדות או מלונות וקישור לאתרי הזמנות למשל. דוגמא נוספת היא המלצות על ספרים וקישור לאמזון.
מכירת מוצרים דרך פלטפורמה
אם לא בא לכם לשלוח לקוחות למישהו אחר ורק לגזור עמלה קטנה, תוכלו למכור ישירות ללקוחות. הדרך לעשות זאת היא בעיקר דרך איביי או אמזון כמובן. שתי הפלטפורמות הללו מאד שונות אחת מהשניה ודורשות הרבה התמקצעות. אני מניח שאתם לא מייצרים בעצמכם מוצרים ולכן תצטרכו לקנות את אותם מוצרים ובעצם לסחור בהם דרך הפלטפורמות. יש מספר דרכים לעשות זאת: החל מרכישה מרוכזת של סטוקים, דרך רכישה לפי הזמנה ועד ממש דרופשיפינג. דרופשיפינג זה כאשר אנחנו מוכרים מוצרים ונותנים לספק כלשהו לשלוח אותם ללקוח. רבים עושים למשל דרופשיפינג מאמזון לאיביי. הם מציעים את המוצרים למכירה באיביי ומספקים אותם מספקים שונים באמזון.
המכירה דרך פלטפורמה יכולה לייצר הרבה מאד הכנסה אבל יש לזה כמה תנאים וקשיים. בראש ובראשונה, הפלטפורמות הללו אינן סלחניות לטעויות מצד הספקים ואני לא מציין אפילו רמאויות. אמזון יכולה לסגור לכם את החשבון אם אתם מתרשלים בזמני אספקה או שיש תלונות על המוצרים. העבודה הזו מחייבת המון משמעת ו'אצבע על הדופק'.
נקודה שניה היא שהזירות הללו נהיו מאד תחרותיות וידרשו מכם התמקצעות רבה ביותר הן בתפעול והן במציאת המוצרים והספקים הנכונים.
חנות אינטרנטית
אופציה מעניינת נוספת היא פשוט לפתוח חנות ולמכור מוצרים, אתם יודעים, קונים בזול מוכרים ביוקר כזה. זוהי אחת הדרכים היותר קשות ליצירת הכנסה אבל בסופו של התהליך התגמול יכול להיות רב. הקמת חנות מצריכה משאבים רבים כולל פיננסים. אני מסופק אם יש לכם את כל הכישורים להקמת חנות ולכן תדרשו לשלם בין היתר ל: בוני אתרים, מקדמי אתרים, מעצבים גרפים, כותבי תוכן ועוד.. כל זאת בנוסף לתפעול חנות שזה אומר מלאי, מענה ללקוחות, שליחת מוצרים וכו'.
ההשקעה היא רבה כאמור אבל שווה לשקול את העניין בכובד ראש. אם תגיעו לכך שהחנות שלכם קיימת ועובדת ומדורגת במקומות טובים בגוגל בחיפושים רלוונטים, הרי שיש לכם ביד ממש נכס אותו תוכלו להמשיך לטפח ולהרוויח ממנו או למכור.
קידום אתרים
כל התכניות לעיל מצריכות בראש ובראשונה קידום, בין אם זה אתר או סרטון יוטיוב. אולי כדאי לכם בכלל להתמקצע בקידום אתרים ולהציע את שרותיכם לאחרים? היתרונות הם בכך שההכנסה מקידום אתרים נקבעת במועד ההתקשרות עם הלקוח, מראש. כל עוד תעבדו טוב ותספקו את הסחורה, תוכלו להמשיך לגבות כסף מאותו לקוח.
הדרך לעולם קידום האתרים היא ארוכה ומצריכה הרבה לימוד והתנסות. ישנם קורסים שתוכלו לקחת בנושא כאן תמצאו טיפים שיעזרו לכם להחליט איזה קורס קידום אתרים מתאים לכם. מי שיבחר לעבוד כמקדם אתרים, יצטרך כנראה להשתפשף קודם בעבודה כשכיר וגם עבודה על פרוייקטים עצמאיים משלו.
זהו תחום מרתק שמשלב ידע, יצירתיות והרבה עבודה קשה אבל גם מאפשר בסופו של דבר להרוויח יפה.
בניית אתרים
האמת היא שאם אתם קוראים מאמר כזה אז אתם כנראה לא עסוקים מהבוקר עד הערב עם אתרים שאתם צריכים לסיים. למה לא בעצם? שווה לכם לפחות לבדוק את הנושא. בניית אתרים כיום יכולה להיעשות על פלטפורמות שונות כאשר המובילה שבהן היא כמובן וורדפרס. לרוב המכשול בכניסה לתחום היא ההכרה שעדיין נדרש ידע בקוד. זכרו רק שלא צריך להיות גאון במטמטיקה או בכלל בכדי להתמודד עם הקוד שנדרש בבניה של אתר. תוכלו גם לקבל עזרה במקרי הצורך אבל בכל זאת תצטרכו להבין משהו על קוד.
בניית אתרים זהו מקצוע שמתומחר לפי זמן, ככל שתהיה יותר מיומן תוכל לגבות יותר, זה באמת פשוט מהבחינה הזו. אתרים ואפליקציות תמיד ידרשו (לפחות כפי שזה נראה עכשיו) ובונה אתרים טוב יכול להיות בטוח שהוא תמיד יהיה עסוק ומתוגמל.
יצירת תוכן לאתרי אינטרנט
בין אם מדובר בגרפיקה או בתוכן כתוב, יש היום הרבה ביקוש לתוכן כזה. תוכלו להתמקצע בתחום מסויים ולהגיע למצב בו אתם יוצרים הרבה תוכן ביחידת זמן. התשלום הוא לפי יחידת התוכן, כך ששכרכם השעתי יכול להיות סביר. חשוב לציין שזו איננה דרך לעשות הרבה כסף. היתרון בה הוא בזה שזו הכנסה בטוחה שנקבעת מראש עם מזמין התוכן. העבודה איננה תלויה בהצלחה של הפרוייקט של המזמין מבחינת ההכנסה שלכם. יצירת תוכן מאפשרת גם לעבוד ביחידות זמן קטנות, ללא תלות האחת בשניה וללא מעורבות של עוד גורמים כגון ספקים או לקוחות. זה ממש לבוא, להרביץ עבודה ולהגיש אותה. העבודה יכולה להיות גם מתגמלת מבחינה אישית. בכתיבת תוכן למשל לומדים על נושאים שונים ומשונים ובכל מקרה יש אתגר ליצור ולהשתפר הן מבחינת האיכות והן מבחינת היעילות.
מכירת מוצרים דיגיטלים
מכירה של מוצרים דיגיטלים היא אטרקטיבית מכיוון שניתן למכור עוד ועוד מהם בלי שהם יגמרו לעולם! בין המוצרים הדיגיטלים שתוכלו למכור נמצאים:
- תמונות
- איורים
- קטעי וידאו
- סרטוני הדרכה
- ספרים
- אפליקציות
- מידע מסוגים שונים
כל סוג תוכן לעיל נמכר בצורה שונה. חלק נמכר דרך פלטפורמות יעודיות וחלק דרך אתרים פרטיים. אני רק רוצה לעורר אצלכם את העניין לנושא. האם יש איזשהו תחום בו תוכלו ליצור תוכן איכותי שיתן לאנשים הרבה ערך? זה יכול להיות משהו מקצועי, למשל 'מדריך עבודה מהבית' משלכם…
בלוגים, סרטוני יוטיוב וכאלה
אתם מצחיקים? מרתקים? סתם נראים טוב בבגד ים? מדוע שלא תפתחו ערוץ ביוטיוב או בלוג (או שניהם)?
הרעיון כאן הוא מאד פשוט: אתם יוצרים תוכן שמושך תנועה לבלוג או לערוץ שלכם ומרוויחים מאותה תנועה. ליצור רווח מתנועה (to monetize) ניתן לעשות בכמה דרכים. העיקריות הן פרסומות או פרסות מוצרים תמורת תשלום מהמשווקים שלהם.
בלוגים וערוצי יוטיוב ניתן לקחת מאד רחוק וממש לעשות מכה רצינית. יש לציין שנפח השוק בישראל קטן מאד ויקשה על הכנסות ראויות מפרסומות. מי שמסוגל ליצור תוכן איכותי באנגלית, זה מאד מומלץ! לפנות ל300 מליון אמריקאים ועוד מי יודע כמה דוברי אנגלית בעולם זה קצת יותר הגיוני מאשר ליצור תוכן לכמה מיליונים בודדים של דוברי עברית.
סיכומצ'יק
במקומות רבים במאמר היה לי טון קצת… איך נאמר?.. מרתיע או מתריע. אני מרגיש אכן צורך לאמר את הדברים כמו שהם מכיוון שהרשת מפוצצת במאמרים שמבטיחים כל מיני פנטזיות שלא קיימות במציאות, החל מ'לעשות 5ספרות (בדול$ים) בשבוע ממילוי סקרים' וכלה בהבטחות חסרות שחר של כל מיני קורסים שעולים 99.99$…
אני מעוניין לסיים בנימה אופטימית. הכנסה מהבית היא אפשרית ואכן מציעה יתרונות רבים. אם עושים את הדברים נכון אז באמת ניתן להגיע לסכומים יפים אפילו. שיקלו את הדברים בצורה מפוקחת, נסו לראות מה עובד בשבילכם, בחרו מסלול והתמידו בו, זו הדרך.
בהצלחה!