עם התפתחות האינטרנט, כניסתן של הרשתות החברתיות לחיי היומיום של כולנו ושילוב הטכנולוגיה כמעט בכול שלב ביום שלנו, נדמה כי החיים הפכו פשוטים ויעילים יותר. אך עם זאת, תופעות שליליות המאפיינות את הטכנולוגיה קיימות ומתרחבות ונדמה כי מדובר בבעיות מורכבות שיכולות לגרום להשלכות מרחיקות לכת. הכירו את המכה של המאה ה-21 אשר נמצאת ממש בכול מקום בו יש אינטרנט – בריונות ברשת.

בריונות ברשת – כאן כדי להישאר?

לתופעת הבריונות ברשת יש כול מיני מאפיינים וגם הרבה סיבות שבגינן היא כול כך רחבה עד כדי כך שנראה שהיא כאן להישאר. למרות שברור לכול כי יכולות להיות לבריונות מסוג זה, ומכול סוג שהוא בעצם, השלכות על חייהם של ילדים ומבוגרים אשר נפגעים מהתופעה ונמצאים בצד של הקורבן לבריונות, אנשים וילדים עדיין ממשיכים לפגוע באמצעות הרשת ולכך כמה סיבות עיקריות.

קלים על המקלדת

תופעה רחבה מאוד היא תופעת בריונות ברשת אשר מתחילה לצערנו כבר מגיל צעיר מאוד, בו ילדים רק מתחילים לגלוש ברשת, אם זה ברשתות החברתיות וגם אם זה בכול מקום בו ניתן להגיב או להביע דעה חופשית שאחרים יכולים לראות. אחת הסיבות העיקריות להתרחבות של התופעה ולחוזק שלה הוא הקלות שבה אנשים מקלידים ושולחים דברים אל מול אם היו צריכים להגיד זאת פנים מול פנים במציאות.

 

 

אנונימיות

עצם העובדה שכול אחד יכול לפתוח חשבון ברשת חברתית, לבחור שם ותמונה לפרופיל שאפילו אינם קשורים או נכונים עבורו בכלל, מביאה לכך שהרשת מאפשרת אנונימיות רבה לכול אחד אשר חפץ בכך. בשונה מבריונות פרונטלית, בריונות ברשת מאפשרת לעשות זאת באנונימיות מוחלטת מה שנותן יותר כוח לפוגע לא לפחד מלהיתפס מעונש, וגם תחושה שהוא יכול לעשות הכול תחת הזהות הבדויה.

טיפול וסיוע לילדים שנפגעו

בעוד נדמה כי הבריונות כאן כדי להישאר, ילדים רבים מוצאים עצמם קורבנות לבריונות ברשת מה שיכול לפגוע בהם מאוד ולהשפיע עליהם אפילו לכול החיים. במידה והילד או הילדה שלכם היו קורבן לבריונות ברשת, ועל אחת כמה וכמה אם מדובר בתופעה מתמשכת, מומלץ מאוד ליצור קשר עם איש מקצוע העוסק בתחום של פגיעות ברשת וטיפול בילדים ולסייע לילד לדבר על מה שעבר ולהבין שהוא לא אשם באכזריות אליה נפל קורבן.

עוצרים את הבריונות ברשת

בסופו של דבר, כולנו גולשים ברשת ולעיתים עדים לבריונות או אפילו נוקטים בה מבלי שאנחנו בכלל מבינים כמה כוח יש למילים שלנו. על מנת לעצור את הבריונות ברשת יש לנקוט כמה צעדים שיכולים להתחיל ממש מכול אחד מאיתנו בתקווה שיום אחד הרשת תהיה מקום מכבד ומעצים ולא פלטפורמה לבריונות ולפגיעות של אנשים שלא מבינים את מידת הפגיעה שהם גורמים לאדם אחר או גרוע מכך – לילד אחר.

חושבים פעמיים

תגובות לפוסטים שעצבנו אותנו, או אמירות חזקות ברשתות החברתיות ובבלוגים, יכולים להביא לכדי פגיעה של ממש במי שמקושר לפוסט או העלה אותו. דווקא בגלל שמדובר בתגובות באינטרנט, חשוב לחשוב כמה פעמים לפני שמפרסמים את התגובה או הפוסט האם הוא יכול לפגוע במישהו אחר.

פעולות הסברה לילדים ונוער

ילדים ונוער לא תמיד מבינים את הכוח שיש למילים והם נוטים להיות יותר קלים על המקלדת ופחות מחושבים, חשוב לדבר עם הילדים ולהסביר להם מה מותר ומה אור בהקשר הרשת.

מדווחים ושמים לב לאחרים

באם היינו עדים לבריונות ברשת חשוב לא לשתף אותה ולהעצים אותה, אלא לנסות להסיר ולפעול כנגדה.